Vijesti

Ugradnja WC za osobe sa invaliditetom

Utorak, 10 novembar 2015

U Domu zdravlja Tivat završena je i ugradnja WC za osobe sa invaliditetom, a nalazi se u prizemlju zgrade.

Sama izgradnja usklađena je svim standardima i propisima koji zahtjevaju što bolju pristupačnost i korišćenje istog, osoba sa invaliditetom, kao i djeci sa smetnjama u razvoju.

 

Sponzor ovog projekta je Luštica Bay u saradnji sa Opštinom Tivat. Za ovaj projekat uloženo je oko 6.325,00 €.

Samim tim možemo sa velikim zadovoljstvom istaći da Dom zdravlja Tivat sa svojim menadžmentom, kao i osobljem ulaže jako puno truda i pokazuje veliko interesovanje o osposobljavanju, tj omogućavanju što lakšoj i bezbjednijoj mogućnosti ulaska i funkcionisanja u zgradi, licima sa invaliditetom i djeci sa teškoćama u razvoju.

Od prilazne rampe, panoramskog lifta i sa wc-om, Dom zdravlja Tivat ispunjava i izgledom i efikasnosću Evropske standarde.

Rekonstrukcija kartoteke Doma zdravlja

Ponedjeljak, 02 novembar 2015

U cilju što kvalitetnijeg unapređivanja  zdravstvenih usluga, modernizaciji i vizuelnom uljepšavanju i omogućavanju pacijentima i zaposlenima, u Domu zdravlja Tivat u toku je još jedna u nizu odrađenih rekonstrukcija.

 

Uređenjem kartoteke, dobilo se na većoj preglednosti i mogućnosti proširenja, s obzirom da se broj pacijenata povećao, a samim tim omogućeni su i bolji uslovi za što bolji i efikasniju evidenciju zdravstvenih kartona.

 

Uređenje prostora kartoteke, prostor gdje medicinske sestre i drugi zaposlenici dobijaju još pregledniju i kvalitetniju mogućnost usluga svojim pacijentima, odgovara evropskom standardu, čemu i sam Menadžment Doma zdravlja sa svojim osobljem daje veliku važnost.

 

 

Tribina o karcinomu dojke - hrabre žene

Utorak, 06 oktobar 2015


Zahvalivši se inicijatorki tribine, medicinskoj sestri Angelini Uskoković, Branka Kruta je ukazala na redovan pregled istakavši prevenciju kao jedan od odlučujućih faktora u spriječavanju bolesti: „Strah je prisutan, dosta mojih bliskih prijateljica su mi iskreno rekle da imaju strah da dođu samo da prisustvuju. One koje su to prošle, ne mogu ponovo kroz to da prolaze, ali to bi moglo da pomogne da se neko mlađi na vrijeme pregleda i sve spriječi, jer ono što je na vrijeme, kao što je to bilo u mom slučaju, može da se spriječi ili izliječi", kazala je Kruta.
 

Odgovarajući na pitanje kada se preporučuje prvi ultrazvučni pregled, odnosno mamografija, dr. Dalibor Burić je kazao da se ženi nakon navršene četrdesete godine preporučuje prva mamografija, a nakon pedesete svake dvije godine, dok je prema njegovim riječima za mlade ključan samopregled i ultrazvuk.

Učesnicima tribine su podjeljeni broševi-trakice, simboli borbe protiv karcinoma dojke koje je donirala firma "Simtex" Tivat.


 

 

 

U cilju ukazivanja na eskalaciju bolesti karcinoma dojke, danas je u Domu zdravlja Tivat u organizaciji Savjetovališta za mlade održana tribina posvećena ovom zdravstvenom problemu.


Uvod u tribinu dala je direktorka Doma zdravlja Snežana Matijević, ukazavši na zastrašujuće podatke koji govore o velikom broju oboljelih od karcinoma dojke u svijetu. Ona je istakla da u Crnoj Gori godišnje oboli 250 žena od ove opake bolesti, dok na svjetskom nivou taj broj dostiže cifru od milion žena.
 

Na tribini kojoj su, pored osoblja Doma zdravlja prisustvovale učenice SMŠ „Mladost", radiolog Dalibor Burić i nekoliko zainteresovanih građanki, svoja iskustva na putu od oboljenja do izliječenja, u obliku predavanja podjelile su Marijana Mišić Škanata i Branka Kruta.
Govoreći o svom isustvu, Marijana Mišić Škanata je naglasila spremnost žene da se bori, istakavši pozitivan stav kao jedan od važnih faktora u borbi protiv ove bolesti, jer kako je kazala, i najbenigniju stvar na svijetu čovjek može upropastiti ako ne razmišlja pozitivno.

 


 

 

 

"Ispravi se i vježbaj"

Nedjelja, 27 septembar 2015

Dana 27.09.2015 god. održana je treći ciklus kampanje "Ispravi se i vježbaj" u periodu od 10-14h u multimedijalnoj sali Opštine Tivat. Organizatori ove kampanje su Udruženje fizioterapeuta Crne Gore, udruženje sportske medicine Crne Gore i uprava za mlade i sport Crne Gore. U istoj kampanji učestvovali su i treneri iz jedinice Doma zdravlja Tivat ,Dragana Konatar i Dragana Kilibarda - specijaliste primjenjene fizioterapije.

 

Implementacijom kampanje "Ispravi se i vježbaj" roditelji su u direktnom razgovoru sa fizioterapeutima upoznati sa tim što je zapravo deformitet kičmenog stuba, koljena, stopala, i znacima ovih oboljenja kako ih prepoznati kod djeteta, kako preventivno djelovati, i ostvariti uslugu fizioterapeuta u javnom zdravstvu da bi se spriječilo napredovanje ili uopšte pojavljivanje nekog od oblika deformiteta.

 

Cilj kampanje je da se preventivno pregleda, i informisanjem učenika roditelja i nastavnika skrene pažnja na praćenje lokomotivnog sistema mladih u Crnoj Gori, i na značaj pravovremenog reagovanja i načinima za ostvarivanje zdravstvene zaštite kako bi se smanjile, otkrile i ublažile na vrijeme negativne posljedice.

 

Od pregledanih 46 osoba, njih 26 ima znake lošeg držanja, njih 23 ima spuštene svodove stopala.

Kod 17- oro djece postoji sumlja na određeni deformitet kičmenog stuba (skolioza 3, kifoza 3 i lorodoza 11)

Kod 3 djece postoji funkcionalna razlika u dužini donjih ekstremiteta, kod 16-oro djece postoji sumnja na valgiditet Ahilove tetive, kod 21 djeteta problem sa ravnim stopalima.

 

 

U Domu zdravlja spremni za sezonu

Ponedjeljak, 29 jun 2015

Dom zdravlja u Tivtu i ove, kao i prethodnih godina, spremno dočekao turističku sezonu. Radno vrijeme te zdravstvene ustanove je od 7-21 sat i zimi i ljeti, a ambulanta u Radovićima radi od 7- 14 sati, dok je radno vrijeme turističke ambulante od 8 do 12 sati. Hitna služba pruža usluge tokom 24 sata.


Rad turističke ambulante, odnosno jednu ekipu, ljekara i medicinsku sestru plaćaće Opština. „I ove, kao i ranijih godina, Opština Tivat je iskazala razumijevanje i snosiće troškole za ekipu koja će raditi u turističkoj ambulanti i ta sredstva nisu uopšte mala", istakla je direktorka Doma zdravlja, dr Snežana Matijević navodeći da će se po potrebi u rad uključivati i izabrani doktori.
 

Cilj je da, kao i prethodnih godina, pacijentima pruže maksimalno kvalitetnu zdravstvenu ustanovu", naglasila je.
Još uvijek nema gužvi niti povećanog priliva pacijenata, njihov broj se polako počinje povećavati krajem ovog mjeseca, kazala je dr Matijević istakavši da se tokom jula i polovinom avgusta bilježi najveći broj.

 

„Pacijenti pomoć traže najčešće zbog stomačnih problema, trovanja hranom, opekotina i virusnih infekcije kojih je ljeti dosta", objasnila je ona navodeći da se broj pacijenata na dnevnom nivu tokom ljeta kreće od 200-230, što je za oko 30 posto više nego zimi kad ih je u prosjeku od 150 – 180.
 

Osim toga, po kazivanju direktorka, Dom zdravlja iskazuje potrebu za angažman još jednog doktora medicinske sestre. Potrebe su iskazane na osnovu reformi zdravstva kojom je precizirano 2.000 pacijenata po jednom doktoru, „a mi sada kod svakog doktora imamo na čekanju 300 do 400 novih pacijenata, pa nam je neophodan još jedan tim", istakla je dirketorka Matijević naglasivši da su u pregovirima sa resornim ministarstvom, „ali to ne ide baš lako jer je potrebno obezbjediti dodatna finansijska sredstva.

 

U Tivtu se od početka reformi, 2008. godine broj pacijenata znatno povećao „ jer se Tivat promjenio, postao je atraktivno turističko mjesto u koje ljudi ne dolaze samo da ljetuju nego i da rade" , objasnila je dr Matijević naglasivši da je specifičnost u radu Doma zdravlja njihovo angažovanje u ambulanti u Radovićima. Zaposleni u toj ambulanti pokrivaju kompletno poluostvo Lušticu. Bez obzira što kroz teritoijalno razgraničenje jedan dio poluostrva pripada Herceg Novom, ipak su svi žitelji sa tog ogromnog područja upućeni na amblantu u Radovićima pa je neophodno jedno vozilo za teren koje ambulanta nema.
 

Ambulanta u Radovićima će, zbog izgradnje stambenih objekata za potrebe zdravstvenih radnika iz Tivta, biti izmještena od septembra u Dom kulture u Đuraševićima. Međutim, taj prostor je prije toga neophodno rekonstruisati i prilagoditi potrebama zdravstvene ustanove, a u traganju su i za rješenjem kako da opreme prostor namijenjen za ambulantu u zgradi koja je izgradnji.
„Iznad ambulante Dom zdravlja ima dva stana za osoblje koje radi u Radovićima i ne želimo da ostanemo bez njih u zgradi koja će početi da se gradi po završetku turističke sezone", navela je direktorka probleme koji moraju što prije da se riješe.

Obilježen svetski dan zdravlja

Četvrtak, 07 april 2015

Povodom 7. aprila, Svjetskog dana zdravlja, Dom zdravlja je svojim sugrađanima obezbijedio besplatnu kontrolu pritiska i nivoa šećera u krvi, koja je obavljana u prostorijama Jaht kluba „Porto Montenegro". „Zdravlje je u rukama svakoga od nas, a da bismo ga sačuvali kontrole su neophodne", poručila je dr Lidija Isailović.

"To je sve po dogovoru sa direktoricom školskog centra, sa kojim naš Dom zdravlja ima izuzetno dobru saradnju. Predavači će prikazivati te svoje slajdove, puštaće se odgovarajuća muzika, djecu će upoznati sa opremom koju koriste. Tako će u sat ipo vremena djeci pokušati barem malo da dočaraju i uliju što više ljubavi prema zdravim stilovima života i prema planinarenju".

Povodom Svjetskog dana zdravlja, planinari Antonio Škanata i Ivan Perčin danas održali tribinu „Budi i ti vrh svijeta", a u Jaht klubu Porto Mointenegro obavljani besplatni pregledi.


Na tribini koju je organizovalo Savjetovalište za mlade Doma zdravlja, članovi Planinarskog kluba „Pestingrad" iz Kotora, Antonio Škanata i Ivan Perčin, upoznali su đake I i II razreda Srednje mješovite škole „Mladost" sa tajnama planinarenja, a prikazali su im i fotografije sa svojih pohoda na Ande, Himlaje i Kilimandžaro.

 

 

 


 

 

Tribina "Budi i ti vrh svijeta"

Ponedjeljak, 06 april 2015

Sutra je Svjetski Dan zdravlja. Obilježava se u znak sjećanja na 7. april 1948 godine kada je formirana Svjetska zdravstvena organizacija.
Taj dan Dom zdravlja Tivat obilježava svake godine različitim edukativnim a prije svega zanimljivim akcijama. Ove godine su došli na ideju da za učenike I i II razreda srednje škole Mladost prirede nešto neobično.

 

Ideja je potekla od medicinske sestre savjetovališta za mlade Angeline Uskoković.
Riječ je o planinarenju koje će srednješkolcima na svoj način dočarati Antonio Škanata i Ivan Perčin.

 

"To su ljudi koji su osvojili vrhove Kilimandžara, Anda, pa smo više nego sigurni da će ta priča i ta reportaža na djecu uticati jako pozitivno – na taj način da se bave zdravim stilovima života, da uživaju i da vole prirodu i sutra, bar na trenutak budu tamo gdje su bili predavači", kazala je sestra Uskoković.

Tribina "Budi i ti vrh svijeta", počinje u 12 sati u Centru za kulturu Tivat.

Savjetovalište za mlade tivatskog Doma zdravlja nastavlja sa realizacijom planiranih aktivnosti za učenike naše opštine, u saradnji sa upravama osnovnih škola "Drago Milović" i "Branko Brinić" i SMŠ "Mladost".
 

Nakon priređenih predavanja na Dan borbe protiv karcinoma dojke i na Dan borbe protiv dijabetesa, kao i obavljenih sistematskih pregleda zaposlenih u srednjoj školi, tokom novembra se vrši edukacija osnovaca na temu pravilne ishrane, zdravstvene higijene ruku i zuba, kao i borbe protiv stresa, objašnjava medicinska sestra Savjetovališta za mlade, Angelina Uskoković.


“Držimo se školskog programa i saradjujemo u sklopu izborne nastave iz predmeta Zdravi stilovi života. U zavisnosti od dogovora, radionice se priredjuju ili u Domu zdravlja ili u školama a obuhvatili smo djecu prvog i drugog razreda, kao i djake do petog razreda.

 

Djeca su izuzetno zadovoljna i sama se javljaju da, kad se ukaže potreba, budu naši volonteri. Predavači su pulmolog dr Vjera Lipovac Usanović, pedijatrica Sanela Preljević, stručna saradnica Doma zdravlja, psihološkinja Olivera Marković, a i ja dajem svoj doprinos u radionicama”, kaže Angelina Uskoković.
 

U nedjelji testiranja na HIV, a u susret Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a, iz Savjetovališta za mlade tivatskog Doma zdravlja podsjećaju da oni tokom cijele godine rade na propagiranju zdravih stilova života i pravilne zaštite u prevenciji od ove opake bolesti, kada djele kodome i flajere o polno prenosivim bolestima i faktorima rizika.

 

 

Radionice Savjetovališta za mlade

Utorak, 24 novembar 2015