Vijesti

Sajam medicine

Četvrtak, 30 oktobar 2014 

Sajam medicine
Sajam medicine

press to zoom
Sajam medicine
Sajam medicine

press to zoom
Sajam medicine
Sajam medicine

press to zoom
Sajam medicine
Sajam medicine

press to zoom
1/6

Dom zdravlja Tivat, je i ove godine učestvovao na trećem Sajmu medicine, koji se održavao u Podgorici u periodu od 23.10 - 25.10. 2014 god.

Učešćem na sajmu prikazan je rad naših diispanzera i savjetovališta, pri čemu smo ukazali na bitnost preventivnih pregleda i edukativnih programa, koji se kontinuirano sprovode u našoj ustanovi.

Tom prilikom smo imali prilike da razmjenimo iskustva i znanja sa drugim zdravstvenim ustanovama, da slušamo bitna predavanja iz oblasti našeg rada, a sve u cilju unapređenja zdravlja naših pacijenata.

Pokrovitelj Sajma medicine je Ministarstvo zdravlja, a organizator ''Medical CG'''

 

Tim pedijatrijskog dispanzera na čelu sa dr. Sanela Preljević Gašanin

 

Pregledane 62 žene

Srijeda, 15 oktobar 2014 

 

Oktobar mjesec je posvećen borbi protiv Karcinoma dojke. Tim povodom a u cilju prevencije i ranog otkrivanja bolesti, u tivatskom Domu zdravlja danas su obavljeni besplatni pregledi dojke. Dr Ivana Durutović i dr Dalibor Burić, pregledali su ukupno 62 žene.

Nakon ultrazvučnog pregleda nekoliko pacijentica je upućeno na mamografski pregled koji će zbog specifičnosti, biti završeni u petak.
Akcija je prošle godine protekla izuzetno uspješno, pa se očekuje da će i današnja, jer kako kaže dr Dalibor Burić koji je vršio ultrazvučne preglede dojke, nije bilo sumnjivih nalaza koji bi upućivali na karcinom.
Podaci o broju oboljelih žena je poražavajući ali ta maligna bolest se u više od 90 posto slučajeva može pobijediti samo ukoliko se otkrije na vrijeme, kazao je dr Dalibor Burić. On je iznio podatak da je 2013 godine u našoj zemlji registrovano 270 oboljelih žena što je mali porast u odnosu na godinu ranije. Nažalost, umrlo je 70.
Ipak, najvažniji je samopregled, tvrdi dr Burić. Dovoljno je da žena, jednom mjesečno sredinom ciklusa, pregleda sebe i ako uoči nešto specifično, odmah se javi ljekaru. Mlađim ženama se preporučuje ultrazvučni poregled a onima preko 50 godina-mamograf.

U nekim zemljama je obavezan svake godine.
Ženama oboljelim od raka dojke u Crnoj Gori danas dostupni svi savremeni oblici liječenja kao u najrazvijenijim zemljama svijeta.
Kompanija Adriatic Marinas i ove godine podržala je ovu važnu kampanju, novčanim iznosom od 2.500 eura, kako bi Tivćanke dobile besplatne preglede u Domu zdravlja. Akcija Svim srcem u borbi protiv raka dojke u organizaciji NVO Asocijacije studenata medicine, NVO Zdrava Dona Montenegrina, uz podršku Ministarstva zdravlja i kreativnošću marketing studija Prava priča iz Podgorice

 

Turistička ambulanta

 

 

U tivatskom Domu zdravlja već osam godina tokom ljeta radi Turistička ambulanta, što se pokazalo kao odličan način zbrinjavanja pacijenata - turista.
Ambulanta je prethodnih godina radila tako što su izabrani doktori preuzimali pacijente -turiste i obavljali preglede. To im je dosta usložnjavalo posao, ali uspijevali su, kazala je za Radio Tivat direktorka Doma zdravlja dr Snežana Matijević.

Međutim, ovog ljeta, zahvaljujući predsjedniku opštine Ivanu Novoselu, ovog ljeta radi samostalno Turistička ambulanta, koju finansira opština. Tokom dana u ambulanti radi doktor i medicinska sestra, a pacijenti se najčešće javljau zbog viroza, različitih vrsta indoksikacija bilo da se radi o hrani ili ubodu insekata, povredi u moru.

Pacijenti se iz istih i sličnih razloga javljaju i tokom noći Hitnoj službi, a pomoć zatraži u prosjeku oko tridesetak pacijenata, kazala je dr Matijević navodeći da posla tokom prethodna dva mjeseca nije bilo mnogo, ali u posljednjih 10-15 dana broj pacijenata se u značajnoj mjeri povećao.
Dr Matijević je istakla odličan rad ambulante u Radovićima gdje izabrani ljekar obavlja jednako uspješno preglede, kako pacijenata sa tog područja, tako i turista koji u značajnom broju tokom sezone odmaraju na krtoljskoj obali.
Posjetivši na posljednju nabavku biohemijskog analizatora, direktorka tivatske zdravstvene ustanove je istakla da se vodi računa, kako o kadru, tako i nabavci i zanavljanju opreme. U tome im mnogo pomaže, osim Fonda zdravstva i komapnija „Adriatic marians", istakla je Matijević navodeći da je Dom zdravlja dobio saglasnost za raspisivanje konkursa za specijalizaciju epidemiologa koji je do sada zavisno od poterbe angažovan iz Herceg novog i Kotora.

Ta potreba se ukazala zbog mjesta sa velikom fluktacijom turista, kao što je marina Porto Montenegro i Aerodorom.
Ove godine raspisaće se konkurs za tu specijalizaciju, koja traje tri godine, a do tada će se zavisno od potrebe angažovati epidemiolozi sa strane, navela je dr Matijević

 

Predavanje za tivatske školarce

Ponedjeljak, 8 septembar 2014 

 

Povodom 8. septembra Medjunarodnog dana fizioterapeuta, pod parolom "Pokretom do zdravlja", jedinica fizikalne terapije tvatskog Doma zdravlja organizovala je danas predavanje za tivatske školarce.

Dragana Konatar i Dragana Kilibarda, diplomirane fizioterapeutkinje su u amfiteatru O.Š. "Drago Milović"održale predavanje" Pravilno držanje tijela", učenicima šestog razreda.

Predavanja u trajanju jednog školskog časa, imalo je power- point prezentacije, djeca su sama demonstrirala pravilno nošenje torbi i izvodila su program -vježbe.

Dragana Konatar, član UFCG objašnjava: "Cilj predavanja je da se djeca ovog uzrasta upute na adekvatno nošenje školske torbe, pravilno sjedenje i na važnost fizičkih aktivnosti.

Takodje je bilo riječi i o značaju izbjegavanja loših životnih navika kao i o ulozi fizioterapeuta u očuvanju zdravlja. Najčešći problemi sa kojima se susrećemo su - krivljenje kičme, bolovi u vratu, ravna stopala.

Nema jednostavnog recepta za sprječavanja pojave deformiteta kod djece ali ako se shvati važnost fizičke aktivnosti i na vrijeme stvore naviku vježbanja, to će se usvojiti za cijeli život pa su veće šanse da se odrasta bez deformiteta."
Akcija "Pokretom do zdravlja" će trajati nedjelju dana u osnovnim školama u cijeloj Crnoj Gori.

Tivatski Dom zdravlja je od prošle godine počeo sa obilježavanjem Medjunarodnog dana fizioterapeuta, kada se dijelio promotivni materijal koji je upućivao sugradjane u fizioterapiju kao djelatnost i njenoj ulozi u očuvanju zdravlja.