Vijesti

Biohemijska laboratorija Doma zdravlja Tivat dobila je novi biohemijski analizator proizvođača ROCHE-COBAS INTEGRU 400+.
Aparat je nabavljen preko Fonda za zdravstvo Crne Gore.

Paleta testova je široka i ovisi od mogućnosti fonda za zdravstvo, saopšteno je iz tivatske zdravstvene ustanove.

Novi aparat omogućava određivanje glikoziranog hemoglobina prema najnovijim standardima Međunarodne federacije za kliničku hemiju, što je od izuzetnog značaja za dijabetičare. Time će biti smanjeni troškovi njihovog liječenja.

 

Lift Doma zdravlja Tivat

Ponedjeljak, 19 maj 2014 

Predstavnik italijanske regije Friuli Venecija Đulija, Alesandro Pereli i direktorica Doma zdravlja Tivat dr Snežana Matijević, svečano su večeras inaugurisali novoizgrađeni lift za osobe smanjene pokretljivosti i osobe u invalidskim kolicima.

Lift vrijedan 22 hiljade eura, donacija je italijanske regije  kao jedan u nizu projekata podrške koje Friuli Venecija Đulija i opština Monfalkone, pružaju Crnoj Gori u saradnji sa svojim lokalnim partnerima – Agencijom za lokalnu demokratiju iz Nikšića i Zajednicom Italijana Crne Gore.

„Ovaj lift značajno će unaprediti uslove pružanja medicinskih usluga u našoj ustanovi starijim teže pokretnim i osobama u invalidskim kolicima, kao i pristup majkama sa djecom u kolicima pedijatrijskoj ambulanti koja se nalazi na spratu Doma zdravlja.

Uz nedavno izgrađenu prilaznu rampu za osobe sa invaliditetom na ulazu u zgadu, napravili smo značajne pomake ka tome da usluge ove ustanove budu lako dostupne svim građanima.“- rekla je direktorica Doma zdravlja Tivat, dr Snežana Matijević zahvaljujući se donatorima, italijanskoj ambasadi  Podgorici, ali i medicinskoj sestri Doma zdravlja Tivat Angelini Uskokovć na čiju su inicijativu reagovali darodavci. „Između regije Friuli Venecija Đulija i Crne Gore postoji poseban osjećaj i veza koja se iksazuje svaki put kada dođemo ovdje.

Nemojte ovo smatrati našom donacijom – ovo je samo jedan u nizu projekata saradnje u oblasti zdravstva i društvenih djelatnosti, jer smo već pokrenuli program podrške mladima u Crnoj Gori koji imaju problem narkomanije i devijatnog ponašanja, kao i projekat saradnje Psihijatrijske bolnice u Kotoru sa Centrom za psihijatriju u Trstu, koji je vodeća ustanova u Italiji kada su u pitanju tretmani psihijatrijskih oboljenja i predvodnik u novom, znatno humanijem i dostojanstvenijem načinu liječenja ljudi sa takvim problemima.“- kazao je Pereli.

Član predsjedništva zajednice Italijana Crne Gore Pavo Perugini, najavio je dalje porjekte saradnje naših i institucija i Italije i naglasio da će lift u Domu zdravlja Tivat, te novačne donacije koje je regija Friuli Venecija Đulija dala Opštoj i Psihijatrijskoj bolnici Kotor, te Agenciji za prvenciju narkomanije, biti od koristi svim građanima Boke.

Svečanosti u Dmu zdravlja Tivat, pored ostalih, prisustvovali su i predsjednik Skupštine Opštine Tivat Ivan Novosel, glavna administratorka Jovanka Laličić, sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Bosiljka Radonjić i predstavnik Ministarstva vanjskih poslova, ambasador Nikola Ciko.

 

 

 

 

 

 

Novi biohemijski analizator

Srijeda, 30 Jul 2014