Vijesti

Dobro posjećena tribina o pravima LGBT osoba

Četvrtak, 26 mart 2015

U tivatskom Domu zdravlja 26.03 2015 god. je održana tribina "Prava LGBT osoba u Crnoj Gori" , koju je priredilo Savjetovalište za mlade sa menadžmentom ove ustanove. Na teme: Rodni i seksualni identiteti kao i inkluzivna praksa govorile su Ivana Vujović, izvršna direktorica NVO "Juventas" i Jelena Čolaković, direktorica programa "Ljudska prava"a skupu su prisustvovali predstavnici lokalne smouprave, javnih ustanova, policije i NVO sektora.


"Današnja tribina je primjer proaktivnog pristupa jedne državne institucije, u ovom slučaju- Doma zdravlja Tivat, koja je prepoznala da postoji lokalna potreba za održavanjem ovakvog skupa i da je važno u otvorenoj atmosferi razgovarati o pravima LGBT osoba i dobiti informacije koje su bitne za odredjene profesije, kako bi praksa ljekara, socijalnih radnika, psihologa, predstavnika lokalne samouprave i drugih, bila inkluzivna", smatra Ivana Vujović.
 

Istakavši da je ovo prvi put da se u Domu zdravlja održava sličan skup, direktorica Snežana Matijević je zahvalila Savjetovalištu za mlade   na inicijativi i izrazila zadovoljstvo zbog dobre posjećenosti tribine u Tivtu.

 

 

 

Vrijedna donacija Domu zdravlja

ponedjeljak, 09 mart 2015

Kompanije Adriatic Marinas MonteVera Dizajn koja radi na projektu Porto Montenegro u Tivtu finansirale su kupovinu aparata za magnetnu fizikalnu terapiju za Dom zdravlja Tivat. Aparat DIMAP služi za liječenje pacijenata nakon preloma, degenerativnih bolesti i sličnih dijagnoza. Vrijednost aparata je 5.212 eura.


Izuzetno smo zadovoljni saradnjim sa Porto Montenegrom, cijenimo inicijativu i pomoć, kao i prepoznavanje potrebe za nabavkom ovako važne medicinske opreme. Kupovinom ovog aparati riješili smo veliki operativni problem i oslobodili naše pacijente finansijskog opterećenja. Dugo nismo imali ovaj apart, pa smo bili priniđeni da pacijente upućujemo na privatne ambulante, istakla je direktorka Doma zdravlja Tivat, dr Snežana Matijević.
 

Kao stanovnica Tivta sa dvoje male djece koja će odrasti u Crnoj Gori, želim da istaknem da je dobar nivo zdravstvene njege u zajednici za mene veoma važan cilj. Zahvaljujući ohrabrenju, energiji i viziji doktorke Matijević, mi rado nastavljamo da podržavamo Dom zdravlja Tivat, insituciju od vitalne važnosti za našu zajednicu. Nadamo se da će ovaj centar biti u mogućnosti da se dalje razvija, te da će biti podržan i od strane drugih investitora i institucija. istakla je direktorka kompanije MonteVera Dizajn Pia Korlet.
 

PR menadžer kompanije Adriatic Marinas Danilo Kalezić kazao je da je Dom zdravlja Tivat prepoznat kao institucija sa visokim kvalitetom usluge: Ovo je nastavak dobre višegodišnje saradnje naših kompanija i tivatskog Doma zdravlja, jer je on prepoznat kao medicinski centar od izuzetne važnosti za građane, goste, turiste, kao i za posadu sa jahti i vlasnike stanova u Porto Montenegru.

Preventiva je najvažnija

Četvrtak, 22 januar 2015

U DZ Tivat danas je održana još jedna u nizu preventivnih radionica o prevenciji raka dojke i grlića materice pod motom „Nemoj da zakasniš".
Radionicu je organizovalo podgoričko Udruženje zaposlenih žena Crne Gore „Žena danas" a skup je otvorila koordinatorka projekta i predsjednica te NVO Rosa Popović.


Tivćankama je primarijus dr Nada Cicmil-Sarić sa Klinike za onkologiju pri Kliničkom centru Crne Gore, govorila o samopregledima, prevenciji i liječenju bolesti ako se ona na vrijeme otkrije te ukazala kako mogu same sebi poomoći da do bolesti ne dođe.

Dr Milovan Ivanović iz podgoričkog Doma zdravlja govorio je o karcinomu grlića materice, načinu liječenja, prevenciji i pozitivnim iskustvima iz prakse.

 

Ginekolog DZ Tivat dr Zoran Miljanović iznio je pozitivan podatak iz Tivta:
"U prošloj godini nisam registrovao nijedan karcinom na grliću materice iako je oko 700 žena u ovom dispanzeru uradilo PAPA test.

Predhodnih godina se dešavalo da jedna, eventualno dvije žene obole. Na vrijeme se intervenisalo i upravo zahvaljujući tom testu, one su sada zdrave".
 

U Crnoj Gori od raka dojke godišnje oboli 250 do 280 žena, a njih 80 umre od ove bolesti, saopšteno je danas na radionici a rak grlića materice visoko preventivan i i ako se žene na vrijeme jave on je skoro sto posto izlječiv.

 

U domu zdravlja kontejneri za medicinski otpad

utorak, 18 novembar 2014 

U Domu zdravlja u Tivtu posljednjih godina urađeno je mnogo na unapređenju medicinskih usluga pacijentima, a uporedo s tim posebna pažnja se posvećuje higijeni i sterilizaciji medicinskih instrumenata, kazala je direktorka te zdravstvene ustanove, dr stomatologije Snežana Matijević istakavši da se, osim toga, posebna pažnja posvećuje i odlaganju medicinskog otpada.


„Od prije pola godine ta vrsta otpada se ne odlaže u kontejnere za komunalni otpad nego u posebne, namijenjene za tu vrstu otpada i posebno selektovan. To se sve radi u skladu sa posebno utrđenim međunarodnim standardima", istakla je direktorka Matijević.
Za tu namjenu opremljena je posebna prostorija u koji su smješteni manji i veći kontejneri u koji se odlaže različita vrsta medicinskog otpada, posebno selektovanog u žute kese sa datumom i odjeljenjem gdje je sakupljeno, objasnila je tehničarka u mikrobiološkoj laboratoriji Doma zdravlja, Ljiljana Đurović.

 

Medicinski otpad se dijeli na infektivni, oštri predmeti, farmaceutski, hemijski, patološki i komunalni manje i više zarazan.
„Prvo se vrši obilježavanje, kategorizacija, a onda slijedi sakuplajnej i skladištenje u prostorijama gdje su smješteni kontejenri", objasnila je Đurović navodeći da se transport te vrste otpada vrši jednom sedmično. Nadzor, kada dolazi transportni radnik, vrši medicinski tehničar, istaklu su u tivatskom Domu zdravlja

 

Nacionalni dan kontrole pušenja

Utorak, 11 novembar 2014 

11. novembar Nacionalni dan kontrole pušenja u Crnoj Gori je prilika da se uputi apel iz Savjetovališta za mlade u Domu Zdravlja u Tivtu da ovaj dan i ispuni očekivanja, a to je sprovođenje Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda - kaže se u saopštenju Savjetovalište za mlade u Domu zdravlja Tivat.

Ovaj Zakon je donesen davne 2004. god i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda Sl. list 32/2011 god ali nažalost do danas rezultata nema.

Kaznene odredbe predviđene članom 32. su 500-20 000 eura za pravna lica , a članom 35. 30-1000 eura za fizička lica bi sigurno dale rezultate baš kao što su i kazne predviđene za saobraćajne prekršaje.

Sanitarni, zdravstveni, tržišni i turistički inspektori su zaduženi da sprovode ovaj Zakon ali rezultata nema .
Nažalost rezultati aktivnog i pasivnog pušenja su povećan broj oboljelih od respiratornih, kardiovaskularnih i malignih oboljenja.
Ukazivanje mladima na štetnost duvana i rizika po zdravlje je apsurdno ako su oni izloženi dimu u porodici , školi, restoranu , na ulici....
Pokrenuta je i akcija da se prodavci duvanskih proizvoda opomenu da je prodaja mlađima od 18 god zabranjena i kažnjiva .Nepoštovanje ovog Zakona dovodi do zloupotrebe i lakše dostupnosti maloljetnicima .
Istinsko zalaganje za riješavanje ovog problema će sigurno dati željene rezultate - ističe se u saopštenju.

 

U susret svjetskom danu borbe protiv dijabetesa

četvrtak, 6 novembar 2014 

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u petak 14. novembra  od 10 do 13 sati u šoping centru „Kamelija"  organizovano je besplatno mjerenje nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska.

Ispred DZ Tivat bili su dr Isilović Lidija, med.sestre Vujović Lidija i Žuvela Nada. Odaziv je bio veoma dobar

Organizatori su domovi zdravlja Kotor i Tivat i šoping centar „Kamelija".