Savjeti ljekara

S obzirom da se opet nalazimo u periodu godine kada se pojavljuje epidemija gripe, evo par savjeta kako se zaštititi te kako prepoznati razliku između obične, sezonske gripe i one tipa H1N1.

Potrebno je izbjegavati blizak kontakt sa ljudima koji su imaju simptome gripe (spavanje u istoj prostoriji, rukovanje, ljubljenje, grljenje). Ako ste bolesni, budite na distanci od drugih zbog njihove zaštitite. Uz konzultaciju liječnika ostanite kod kuće, ne idite na posao ili školu kad ste bolesni. Izbjegavajte masovna okupljanja na javnim mjestima i gužve, višesatno čekanje u redovima, čekaonicama. Ako putujete zrakoplovom morate znati da su tu ljudi posebno izloženi virusima gripe jer nema dotoka svježeg zraka.

Pri kašljanju i kihanju pokrijte nos i usta maramicom. Ukoliko nemate maramicu pri ruci pokrijte usta i nos nadlakticom, a ako kihnete u dlan odmah operite ruke.

Koristite papirnate maramice, a ne klasične platnene, maramicu bacite odmah nakon upotrebe. Ruke perite često, u trajanju od najmanje 20 sekundi vodom i sapunom, posebno nakon kašljanja i kihanja. Sredstva na bazi alkohola mogu biti efikasna za dezinfekciju ruku poslije pranja.

Izbjegavajte dodirivanje nosa, usta i očiju, jer se mikroorganizmi često prenose kad osoba dodiruje nešto kontaminirano mikroorganizmima (rukohvati, šipke u gradskim autobusima i sl), a zatim dodiruje oči, nos, usta. Redovito čistite čvrste površine koristeći uobičajena sredstvima za čišćenje. Dobro se naspavajte se jer je san vrlo bitan za jačanje imuniteta i obranu od virusa.

Pijte dosta tekućine, najmanje dvije litre dnevno; najbolje vodu. Na taj način očistit ćete organizam od toksina, pružiti mu potrebnu hidrataciju te održavati sinuse vlažnima.

Hranite se zdravo, izbjegavajte masnu hranu koja usporava metabolizam i slabi imuno sustav. Umjesto toga jedite dosta voća i povrća bogatog vitaminom C. Izbjegavajte alkohol.

Razmišljajte pozitivno i nemojte strahovati i stalno misliti na gripu. Posvetite se stvarima koje vas vesele i nastojite izbjeći negativno razmišljanje poput onoga " sigurno ću se razboljeti".

Simptomi i prenošenje gripe: Gripa se prenosi direktno sa čovjeka na čovjeka kapljičnim putem; sa zaražene osobe koja kašlje ili kiše, i indirektno; kapima ili sekretom iz nosa i grla prisutnim na rukama i drugim površinama te na predmetima koje svakodnevno dodirujemo.

Simptomi gripe A H1N1 su slični simptomima obične sezonske gripe. Dolazi do pojave povišene tjelesne temperature, kašlja, curenja nosa, bolovi u grlu, bol u mišićima, glavobolja, osjećaj jeze, slabost, povraćanje ili dijareja. U nekim slučajevima, za razliku od većine dosadašnjih gripa, teže komplikacije se ipak mogu javiti kod zdravih osoba koje su zaražene ovim virusom.