Title. Double click me.

Projekti

"Zdravstvo u Tivtu - prilozi za istoriju"

To play, press and hold the enter key. To stop, release the enter key.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Fotografije i pisani dokumenti o tivatskom zdravstvu prikazani su na izložbi otvorenoj 18. novembra u holu Doma zdravlja u Tivtu. Ujedno je promovisana i publikacija “Zdravstvo u Tivtu – prilozi za istorju”.

Te večeri promovisana je i publikacija ”Zdravstvo u Tivtu – prilozi za istoriju”, koju je uredila medicinska sestra Angelina Uskoković. Kako je sama zapisala u uvodnom tekstu motiv joj je bio da se od zaborava otrgne mukotrpan posao građenja javnog zdravstvenog sistema Tivta. - Željela sam da na ovaj način napravim svojevrstan mali podsjetnik i odam počast ljudima koji su u teškim uslovima proteklih decenija gradili javnizdravstveni sistem Tivta.

Rukovodila me maksima da, ako ne postoji pisani dokument, ne postoji ni priča. Možda mnogi misle da se ne pamte i da se ne spominjemo tih generacija, ali oni će uvijek biti i ostati zdravstveni radnici našeg grada – kaže sestra Angelina. Direktorka Doma zdravlja prim. doc. dr Snežana Matijević, otvarajući izložbu istakla je da su u dosadašnjim osvrtima na prošlost Tivta “nekako izostajali podaci o razvoju zdravstvene zaštite u gradu, o ljudima koji su utkali svoj život u ovu oblast koja je od neprocjenjivog značaja za bilo kakav prosperitet”.- Večeras se prisjećamo ljudi i dogadjaja koji su dio istorije ove ustanove i grada, a koji su ostavili neizbrisiv trag u njegovom ukupnom razvoju i napretku.

Stoga sam ideju medicin­ske sestre Angeline svesrdno podrzala. Tivćani su oduvijek cijenili svoje zdravstvene radnike, a o tome govori i sama činjenica da su jednog od njih, dr Vicka Turketa, 1939. godine proglasili i počasnim građaninom.

Po njemu je, kako to ističe prof. Neven Staničić, Miljenko Smoje opisao lik dr Luiđija u poznatoj TV seriji ”Nase malo misto”- podsjetila je dr Matijević.- ”Glas Boke” od 22.07.1939. godine,i upućuje na 1909. godinu kada počinje da radi babica Agneza Vuksanović.

Prvu apoteku u Tivtu je otvorio 1922. godine magistar farmacije Vinko Lepes – kazala je dr Matijević.

U publikaciji se podsjeća na staru ambulantu u Pakovu, koja, kako se ističe, budi sjećanja svakog Tivćanina na dr Vojvo­dića, dr Jovića. te stomatologa Iva i Vinka Zegure.- Sjećamo se i Jadranskih susreta 1972. i 1973.godine, na kojima su, za osvojeno prvo mjesto, gradu Tivtu, odnosno njegovoj Zdravstvenoj stanici, na poklon uručena dva sanitetska vozila, kombi i malo auto Renault.

Taj poklon stigao je od mještana Tivta.

Oni su ti koji treba da u svojim domovima imaju publikaciju ”ZDRAVSTVO U TIVTU – prilozi za istoriju”- ističe sestra Ange­lina.

U periodu od 1945. do 2013. godine direktori Zdravst­vene stanice, odnosno kasnije, Doma zdravlja, bili su dr Zoro Vojvodić, dr Vojislav Jović, dr Vlatko Percin, dr Nevenka Marić, dr Jovo Grbović, a sada je direktorica doc.sci dr Snežana Matijević.

U realizaciji publikacije korišteni su materijali iz Državnog arhiva Crne Gore, grada Kotora, arhiva CZK Tivat, kao i privatnih zbirki građana, bez kojih sama publikacija ne bi bila potpuna.

Prezentaciji publikacije prisustvovali su mnogobrojni sadašnji i bivši zdravstveni radnici koji su sada u penziji, njihova djeca, kao i opštinsko rukovodstvo predvođeno gradonačelnikom Miodragom Kankarašem, te prof. dr Agima Ljaljević iz Instituta za javno zdravlje.