Dom zdravlja Tivat dobio EKG aparat iz donacije Turske agencije TIKA

Utorak, 02 oktobar 2018

donacija EKG.jpg

Dom zdravlja Tivat i još devet zdravstvenih ustanova, zahvaljujući donaciji Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), dobili su 12 savremenih EKG aparata.

Aparate su juče uručili ministar zdravlja dr Kenan Hrapović, NJ.E. Ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip i novoimenovani koordinator Agencije TIKA Enver Resulogulari.

Zahvaljujući se na vrijednoj donaciji, ministar Hrapović je kazao da je nabavka EKG aparata za Opštu bolnica Pljevlja i domove zdravlja Andrijevica, Bijelo Polje, Cetinje, Kotor, Pljevlja, Kotor, Danilovgrad, Nikšić i Berane, rezultat izuzetne saradnje koja postoji između Vlade Crne Gore- Ministarstva zdravlja, Ambasade Turske u Crnoj Gori i Agencije TIKA, koja je godinama jedan od najvećih donatora crnogorskom zdravstvenom sistemu.

NJ.E. Ambasador Galip podsjetio je da je TIKA do danas realizovala 320 projekata u Crnoj Gori, od čega 45 u oblasti zdravstva.

– Saradnja između Turske i Crne Gore prisutna je na svim poljima. Vlada Crne Gore daje punu podršku našim projektima, a posebno želim da istaknem saradnju sa Ministarstvom zdravlja i odlične rezultate koje imamo, kazao je ambasador Galip.

Donacija NLB banke tivatskom Domu zdravlja

Ponedjeljak, 12 februar 2018

NLB Banka je Domu zdravlja Tivat donirala novčana sredstva za nabavku opreme koja će zaposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi olakšati rad. Jasminki Anđelić, direktorici Doma zdravlja Tivat donaciju je uručila Milena Lalović, Vođa filijale NLB Banke u Tivtu.

NLB Banka svake godine usmjerava veliku pažnju na brigu i odgovoran odnos prema društvu u kom posluje, a posebno djeci i zdravstvu, gdje opredjeljuje značajna novčana sredstva koja izdvaja za ovu namjenu, u cilju poboljšanja uslova rada i boravka u zdravstvenim ustanovama. I ovu godinu započela je donacijom vrijednom više od 1.700 € Domu zdravlja Tivat. Iz Doma zdravlja su donaciju opredijelili za kupovinu opreme za osoblje.

,,Kao društveno odgovorno pravno lice posebnu pažnju posvećujemo zdravstvu, pa se trudimo da većina naših donacija bude usmjerena u pravcu poboljšanja uslova za rad u zdravstvenim ustanovama širom Crne Gore. Svjesni uloge i značaja zdravstvenog sistema za jedno društvo, srećni smo da možemo sredstva namjenjena za pomoć i podršku da doniramo onima kojima su najpotrebnia. Ovog puta odlučili smo da doniramo novac Domu zdravlja Tivat i time doprinesemo stvaranju boljih uslova za obavljanje odgovornog i zahtjevnog posla.” izjavila je Milena Lalović, vođa filijale NLB Banke u Tivtu.

“Ovim putem želimo da se zahvalimo NLB Banci na uručenoj donaciji u vrijednosti od 1.730 €. Donirana novčana sredstva su oprijedijeljena za ulaganje u profesionalizam zaposlenih odnosno, u medicinsku opremu zaposlenih JZU Doma zdravlja Tivat. Na ovaj način, NLB Banka i njihov menadžment je još jednom pokazao društvenu odgovornost i čin dobrog poslovnog ponašanja.“, navela je Jasminka Anđelić, direktorica Doma zdravlja Tivat.

Domu zdravlja Tivat je neophodan i novi aparat za mamografiju koji košta oko 43.000 €, kako su naveli iz ove ustanove, jer će stari aparat raditi do maja ove godine kada bi ga trebalo zamijeniti novim.


Za aparat koji je od velikog značaja za prevenciju i rano otkrivanje raka dojke, koji je najčešći kancer kod žena a u slučaju ranog otkrivanja izlečiv u 90 posto slučajeva, svi zainteresovani pravni subjekti ali i pojedinci, mogu donirati novčana sredstva uplatom na žiro račun broj: 530-26315-26 koji je Dom zdravlja Tivat ima otvoren kod NLB Banke.

Podržavajući društveno odgovorno poslovanje NLB Banka u kontinuitetu nastoji da doprinese povećanju kvaliteta života građana i dobrobiti zajednice čiji je član.

 

 

 

 

Luštica Bay donirala sanitetsko vozilo Domu zdravlja Tivta

Ponedjeljak, 09 oktobar 2017

Donacija.jpg

Tivatska kompanija Luštica Development AD donirala je danas sanitetsko vozilo Domu zdravlja Tivat. Donacija vrijedna 21,5 hiljadu eura realizovana je u saradnji sa Opštinom Tivat, i dio je Protokola o sponzorstvu koji kompanija i Opština Tivat potpisuju svake godine a podrazumijeva finansijsku podršku kompanije u iznosu od 150 hiljada eura.

Ključeve vozila opremljenog za pružanje hitne medicinske pomoći „Dacia Lodgy Ambiance“, ispred ambulante u Radovićima direktorki Doma zdravlja Tivat Jasminki Anđelić uručio je Daren Gibson /Darren Gibson/, izvršni direktor Luštica Development.

“Ovo je još jedna prilika da Domu zdravlja Tivat dodijelimo još jedno sanitetsko vozilo, jer smo u prethodnim godinama već realizovali sličnu donaciju. Naročito je za nas važno da podržimo stanovnike Radovića i područja Krtoli, koji su naše neposredne komšije. Edukacija, sport i posebno zdravlje su zapravo osnova naše korporativne kulture i našeg programa kada su u pitanju sve naše donacije i želimo da u ovom pravcu i nastavimo našu podršku”, saopštio je Gibson.

Direktorka Doma zdravlja je istakla da je donacija vozila jedna od saradnji “u nizu” Doma zdravlja i kompanije Luštica Development.

“Ovo vozilo će nam biti od velike koristi. Poznato je koliko se broj pacijenata i zdravstvenih osiguranika povećava tokom ljetnjih mjeseci.

Novo vozilo koristiće ne samo području Radovića i Krtoli već i čitavoj tivatskoj opštini”, navela je Anđelić.

Izražavajući posebnu zahvalnost Luštici Development kao „kompaniji koja zaista ima posebno razumijevanje za lokalnu zajednicu“, predsjednica Opštine Tivat Snežana Matijević ocijenila je da se svake godine sredstva definisana Protokolom o sponzorstvu realizuju za projekte koji se smatraju najpotrebnijim stanovnicima.

Gibson i njegovi saradnici obišli su ambulantu u Radovićima u čijem opremanju je Luštica Development učestvovala prošle godine donacijom u iznosu od 15 hiljada eura. Kompanija je u 2015. godini bila kosponzor nabavke reanimobila vrijednog 28,9 hiljada eura koji je uručen Domu zdravlja Tivat a finansirala je i izgradnju sanitarnog čvora u Domu Zdravlja Tivat za osobe sa invaliditetom.

Kroz program podrške lokalnoj zajednici Luštica Development do sada je opredijelila više od million i 200 hiljada eura za podršku projektima, organizacijama i javnim ustanovama u Crnoj Gori među kojima je i nekoliko medicinskih ustanova u Boki kotorskoj.

Na tivatskom dijelu poluostrva Luštica kompanija Luštica Development razvija projekat Luštica Bay,  koji će, kao novi grad na Jadranu, ponuditi sedam hotela, dvije marine, prvi profesionalni golf teren sa 18 rupa, više od 1000 stanova, 500 vila i gradskih kuća, sportske i druge objekte i sadržaje.

Dr Stevović: Potrebna veća podrška sredine

Četvrtak, 03 avgust 2017

Svjetska nedjelja je globalna kampanja koja se obilježava svake godine u prvoj nedjelji avgusta, počela je 1. a traje do 7. avgusta. Cilj ove kampanje jeste da se podigne društvena svijest o značaju i prednostima dojenja, da se pruži podrška dojenju i time unaprijedi zaštita zdravlja i majke i djeteta.


O dojenju, svim prednostima i benefitima koje sa sobom nosi, razgovorali smo sa pedijatricom tivatskog Doma zdravlja, dr Danicom Stevović.


„U obilježavanju ovog dogadjaja učestvuje više od 170 zemalja, gdje se pokušava podići društvena svijest o značaju dojenja, sve više o zaštiti samih dojilja, kao i promociji zadravlja na taj način. Svakog mjeseca imamo nove naučne studije koje pokazuju benefite dojenja, ne samo u periodu do godinu dana nego i dugoročno. Pokazalo se da djeca koja su dojila manje obolijevaju od šećerne bolesti, malokrvnosti, respiratornih infekcija, infekcija organa za varenje. Takodje ima dosta stvari vezanih za zdravlje majke, prije svega, dokazano je da one imaju bolju mineralizaciju kostiju, čak više od 50 odsto manji rizik od nastanka karcinoma dojke u periodu do menopauze“- ističe dr Stevović.
U prošloj godini radjeno je istraživanje gdje je učestvovala i Crna Gora, gdje je pokazano da više od 98 posto majki ima pozitivno mišljenje vezano za dojenje, medjutim do šestog mjeseca manje od 20% doji svoje bebe.
„Razlog zašto su tako mali procenti treba tražiti u tim prvim danima kada je majci prije svega u porodilištu neophodna pomoć i podrška, a zatim u okruženju kućnom. Mi smo veoma ponosni na našu patronažnu službu i kroz savjetovalište pokušavamo da majkama u tom periodu pomognemo na najbolji način. Ta prva dva mjeseca su ključna da se prebrode ti problemi, posle drugog mjeseca obično sve ide glatko“- kaže dr Stevović.


Ona naglašava da bi sredina trebala da ima više razumijevanja za majke dojilje.
„ Više od 50% ima problem sa dojenjem u javnosti, tako da bi sredina trebala da da podršku, da se organizuju neki prostori gdje bi majke mogle presvući svoje bebe. To su neki glavni problemi koji se javljaju vezano za dojenje u tim prvim mjesecima“.
Svjetska alijansa za promociju dojenja i podršku dojiljama stavila je akcenat na ekološku, energetsku i ekonomsku isplatljivost dojenja, gdje se smatra da je dojenje najzdraviji, najjednostavniji i najekonomičniji vid unosa potrebnih namirnica odojčadima, a poželjno je da se do druge godine djeteta održi.


Iako nije radjena precizna statistika, u Tivtu je, po riječima pedijatrice, procenat dojenih beba je zadovoljavajući.
„Mi na početku imamo najčešće kombinovanu ishranu dojenje plus adaptirana formula, ali čini mi se da na kraju je veći broj onih majki koje polako izbace formulu i ostanu samo na dojenju. Svi se trudimo da što više razgovaramo sa majkama, da im damo što više informacija i podrške, tako da se nadam da će se procenat povećati makar preko tih 20%, bilo bi divno“- naglasila je pedijatrica.


Dr Stevović savjetuje da se pri ovim velikim temperaturama i tropskim vrućinama, djeca ne izlažu suncu zbog velikom UV zračenja i pregrijanosti. Jutarnja šetnja svakako djeci prija, ali ne posle 10 časova, treba izbjegavati gužve jer u ovom periodu ima dosta enterovirusnih infekcija praćenih povraćanjem i dijarejama. „Takodje je važno naglasiti da se unosi dosta tečnosti, djeca koja doje, da doje što češće. Na ovim temperaturama nije dovoljno unositi samo vodu, potrebna je voda obogaćena mineralima, pogotovo kod male djece jer oni vrlo brzo dehidrijaju, izgube elektrolite i ond anastaju dalji problemi“- kazala je dr Danica Stevović.

 

 

 

 

Maksimalna briga o građanima i turistima

Utorak, 01 avgust 2017

Dom zdravlja Tivat spremno je dočekao turističku sezonu, a to podrazumijeva da, kao i prethodnih godina, turisti medicinsku pomoć mogu dobiti u toj zdravstvenoj ustanovi, kazala je direktorka dr. Jasminka Anđelić. „Turistička ambulanta funkcioniše već godinama unazad i u njenom radu nemamo nikakvih problema. Radi po principu da svi izabrani doktori pružaju usluge gostima koji borave u Tivtu jer ambulanta nije posebno organizovana. U prosjeku se na dnevnom nivou za pomoć obrati 20 do 30 stranih pacijenata i 50 do 60 pacijenata koji nemaju svog izabranog doktora u Tivtu, nego dolaze sa  teritorije Crne Gore. Za sada nema potrebe za većim brojem doktora i medicinskog osoblja, jer oni između zakazanih termina za svoje pacijente imaju slobodno vrijeme da prime i turiste kojima je potrebna neka usluga“, objasnila je Anđelić. Ona je rekla da na dnevnom nivou kod izbranih doktora za odrasle i djecu, kao i  specijalističke ambulante prođe 300 pacijenata.

Rad turističke ambulante već nekoiliko posljednjih godina finanisijki podržava Opština Tivat.  Tako je za  ovu turističku sezonu opredjeljeno 6.500 eura, kazala je direktorka Doma zdravlja.

Pacijenti koji traže pomoć tokom ljeta uglavnom se  žale na gastrointestinalne tegobe ili na opekotine od sunca, a neki od njih se obraćaju i Hitnoj medicinskoj službi, koja je izolovana od Doma zdravlja. „Naša stručnost, opremljenost i organizovanost su na visokom nivou i sve funkcioniše na zadovoljstvo korisnika naših usluga, tako da, za sada, nemamo primjedbi ni od turista ni od domaćih pacijenata, istakla je Anđelić.

Uvjerena da će zaživjeti novi sistem zakazivanja pregleda, koji je uvelo Ministarstvo zdravlja, dr Ađelić je kazala da je početak pa je rano govoriti o pravim ishodima i rezultatima. „Činjenica je da se za veliki broj pacijanta na ternicijalnom nivou, njih čak 90 %, uspjeva zakazati pregled van Doma zdravlja gdje se upućuju na dalje preglede i liječenje, a preostalih 10 % ne uspijevaju dobiti uput zbog nedovoljnog broja specijalista, prije svega se to odnosi na nedovoljan broj hematologa i subspecijalizacija kojih je još uvijek nedovoljno na tercijalnom nivou. Na taj način, naglašava direktorka Doma zdravlja, pacijenti štede i vrijeme i novac, a pravi rezultati tek će se pokazati.

Dan borbe protiv hipertenzije

Srijeda, 17 maj 2017

17. maja  obilježen je Dan borbe protiv hipertenzije ili „Dan hipertenzije“. Ovaj međunarodni „praznik“ proglašen je važećim kako bi se u cijelom svijetu podigla svijest o ovoj bolesti i mjerama prevencije.

Tim povodom doktorica JZU Doma zdravla Tivat, Jadranka Kašćelan Reković, specijalista porodične medicine, gostovala je u emisiji radio Tivta i našim sugrađanima i sugrađankama skrenula pažnju na činjenicu, da u svijetu  od povišenog krvnog pritiska, godišnje umre oko 7 miliona lica, a glavni razlog tome je neblagovremeno otkrivanje tog podmuklog stanja , koja nepovratno uništava krvne sudove.


Prema riječima izabrane doktorke u DZ Tivat Jadranke Kašćelan Reković, normalna vrijednost krvnog pritiska  je od 120/ 80 do 129/84.

“Hipertenzija je češća kod onih koji imaju oboljelog u porodici, češće je kod onih koji su gojazni, pretjerano uzimaju alkohol, fizička neaktivnost, povećane masnoće, pretjerano uzimanje slane hrane i dosoljavanje. Na povišen krvni pritisak mogu uticati i neki lijekovi poput sredstava za kontracepciju, steroidi, anti depresivi.Takođe,  vrlo je važno da pacijenti znaju, da na pritisak  mogu uticati i antireumatici, diklofen, brufen, flugalin, naproksen i slični lijekovi”.

Doktorka Kašćelan Reković upozorava, da pacijent nipošto ne smije na svoju ruku povećavati ili smanjivati dozu. Terapija se nikada ne isključuje jer je riječ o hroničnoj bolesti. Kako je remećenje idealnog krvnog pritiska u poznim godinama donekle očekivano, zabrinjava činjenica da sve veći procenat ukupnog broja oboljelih čine mladi i djeca. O simptomima, doktorka Kašćelan kaže:

“U 50 posto slučajeva nema nekih posebnih simptoma. Po nekada se mogu javiti simptomi tipa zujanje u ušima, glavobolja, vrtoglavica, nestabilnost, bol u grudima, zamaranje, lupanje i preskakanje srca, bolovi u nogama, grčevi. Ali, iako ne postoje simptomi poželjno je da pacijenti, barem jednom godišnje izmjere krvni pritisak kod svog ljekara a pogotovo se to preporučuje starijima od 40 godina”.

I za hipertenziju su neophodne redovne kontrole kod ljekara. Kućna kontrola može pomoći samo orijentaciono, jer su izmjerene vrijednosti niže. Mjerenje treba vršiti uvijek u isto vrijeme, prije jela, prije uzimanja tableta, prije fizičke aktivnosti, ujutro i uveče.

 

 

 

 

Obilježen svjetski dan borbe protiv tuberkoloze

Četvrtak, 23 mart 2017

Povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze 24.marta, naš Dom zdravlja u saradnji sa Opštinom Tivat i Institutom za javno zdravlje Crne Gore organizuje Javnu tribinu na temu  „Tuberkuloza – nekad i sad“.

 

Predavači dr Senad Begić, Institut za javno zdravlje CG i dr Vjera Lipovac Usanović, spec.pneumoftiziolog, svojim predavanjima ukazaće na specifičnost ove bolesti i neophodnost brige za svoje zdravlje i zdravlje bližnjih.

 

Tribina će se održati u multimedijalnoj Sali Opštine Tivat, u petak 24.marta u 12.00 časova. Ulaz je slobodan za sve zainteresovane građane.

Vijesti